Aparate de aer condiționat
Pentru masina, magazine dar si acasa , in zilele noastre se cauta tot mai multe metode de racorire in zilele fierbinti. Aparatele de climatizare pot fi integrate in fiecare casa, dar exista o multitudine de marci pe piata, care difera unele de altele prin consumul energetic, alimentare, pret si montaj
Cum functioneaza climatizarea?
Climatizarea asigura o clima primitoare in camera, deoarece este capabila sa imbunatateasca atmosfera de acasa si de la serviciu. Impreuna cu o temperatura mai mica si umiditatea din aer este mai mica. Ideal ar fi sa ventilati alternativ aerul din incapere deoarece trecerea brusca de la cald la rece poate cauza probleme de sanatate.
Functionarea aerului conditionat este similara cu functionarea frigiderului: agentul frigorific din compresor este aspirat , gazul este incalzit iar presiune din interior creste. Prin conducta de presiune, aburul fierbinte este introdus in condensator, care la randul sau este racit de ventilator. Aburul este condensat si ajunge la ventilul de scurgere.
La deschiderea acesata ingusta apa este racita. In final, lichidul intra in vaporizator, care scoate aerul cald din camera. Astfel caldura din camera este indepartata constant. Acest lucru inseamna ca sistemul de climatizare nu furnizeaza aer rece ci elimina aerul cald din incapere.
De cata energie are nevoie climatizarea?
Cine doreste sa achizitioneze un sistem de climatizare, trebuie sa ia in calcul si consumul de energie. In cazul in care aerul din incapere se incalzeste usor, disiparea caldurii din punc de vedere tehnic se face mult mai greu, fapt care duce la un consum de energie mai mare. Acest lucru inseamna ca sistemul de climatizare are nevoie de mai multa energie. Prin dezvoltarea continua a sistemelor de aer conditionat, creste si eficacitatea acestora.
Daca doriti sa achizitionati un sistem de climatizare atunci acesta ar trebui sa fie unul nou. Sistemele de climatizare se deosebesc prin diferitele clase energetice de la A+++ (clasa energetica cea mai buna ) pana la D (clasa energetica slaba ).In conformitate cu legile in vigoare, noile sisteme de climatizare trebuie sa se incadreze cel putin in clasa energetica B. Clasa energetica reprezinta echilibrul intre performanta si capacitatea de racire. Per total se poate spune ca sistemele care fac parte din clasele energetice A+, A++ a A+++ sunt considerate a fi ecologice si viabile din punct de vedere economic.
Sistemul de climatizarea alcatuit din doua piese, functioneaza mai silentios decat concurentul sau mobil, deoarece compresorul este situat pe partea exterioara a peretelui si nu in incapere.Aceste sisteme alcatuite din doua piese sunt eficiente si utile. Montajul insa este mai dificil de efectuat mai ales in zonele comune. Pe de-o parte zgomotul produs de acestea va poate cauza probleme cu vecinii, iar pe de alta parte instalarea trebuie facuta de catre o firma specializata ceea ce duce la costuri suplimentare.
In general sistemele divizate sunt o alegere buna, daca e vorba de o cladire noua sau de o casa in regim propriu. Daca vorbim de o proprietate inchiriata atunci e recomandat sa folositi clima mobila, deoarece o puteti folosi oriunde, iar in timpul iernii o puteti depozita linistiti in pivnita.